Wednesday, December 21, 2011

Mencari Keberkatan Umur,Rezeki Dan Anak-Anak Dalam Hidup Kita

Assalamualaikum dan salam sejahtera dan Selamat Tahun Baru Hijrah...

1- Membaca Al-Quran Setiap Hari
Firman Allah Ta’ala:{وَهَذَا كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ}
(Dan ini ialah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan, yang mengandungi berkat (banyak faedah-faedah dan manfaatnya). Surah Al-An’aam:92
Allah Ta’ala telah menjadikan Al-Quran sebagai satu sumber yang mengandungi keberkatan (banyak faedah-faedah dan manfaatnya) kepada hamba-hambaNya yang suka membaca,mengamalkan isi kandungannya,mengambil pengajaran dan berhukum dengan hukuman yang ditentukan oleh Allah Ta’ala serta melaksanakan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya.
Rasulullah s.a.w juga bersabda :
البيت الذي يذكر فيه القرآن تسكنه الملائكة، وتهجره الشياطين، ويتسع بأهله ويكثر خيرًا
( Rumah yang sentiasa dibacakan Al-Quran (oleh tuannya) akan didiami oleh Malaikat,manakala syaitan-syaitan akan meninggalkan rumah tersebut dan (bacaan Al-Quran) akan memberi kelapangan dan dilimpahi kebaikan terhadap para ahli keluarganya).
2- Taqwa Dan Beriman Kepada Allah Ta’ala
Firman Allah Ta’ala: {وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالأرْضِ}
(Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi).
Jelaslah kepada kita,ayat di atas menerangkan bahawa orang-orang yang beriman dan bertaqwa kepada Allah akan dilimpahi keberkatan pada dirinya,ahli keluarganya dan masyarakat yang didiaminya.
3- Sentiasa Memulakan Sesuatu Perbuatan Dengan Basamalah
Rasulullah s.a.w telah bersabda:
إذا دخل الرجل بيته فذكر الله تعالى عند دخوله وعند طعامه قال الشيطان لأصحابه: لا مبيت لكم ولا عشاء
(Apabila seorang masuk ke dalam rumahnya lalu menyebut nama Allah (berdoa) dan berdoa ketika makannya, maka syaitan berkata kepada rakan-rakannya “Tiada tempat bermalam bagi kamu dan tiada makanan kamu “.
Berdasarkan pemahaman hadis di atas,kita digalakkan untuk memulakan setiap pekerjaan kita dengan membaca basmalah untuk mendapat keberkatan sekaligus beramal dengan sunnah Rasulullah s.a.w.
Lafaz Basmalah :
4- Istigfar ( Memohon Keampunan)
Sentiasa beristigfar merupakan satu amalan yang sangat dituntut di dalam Islam untuk membersihkan segala dosa-dosa yang telah kita lakukan.Semoga dengan memperbanyakkan istigfar,dosa-dosa yang kita lakukan terhapus dan jiwa kita suci dari titik-titik hitam dosa.
Rasullah s.a.w bersabda :
من لزم الاستغفار جعل الله له من كل ضيق مخرجًا ومن كل هم فرجًا ورزقه من حيث لا يحتسب
(Barangsiapa sentiasa memohon keampunan, Allah jadikan daripada setiap kesusahan (baginya) kelapangan dan daripada setiap kesempitan (baginya) jalan keluar dan Allah beri rezeki kepadanya daripada jalan yang tidak disangka-sangka). Ibnu Majah 834.Hadis Doif.

No comments:

Post a Comment